hexagons
Polygon 1.png

Uvod u STEM

Što točno znače ova četiri slova i zašto su važna?

STEM, akronim za znanost (Science), tehnologiju (Technology), inženjering (Engineering) i matematiku (Mathematics), predstavlja temelj suvremenog obrazovanja. Ove discipline su vitalne za inovacije koje guraju svijet naprijed i postavljaju temelje za našu budućnost.


S rastom tehnološkog napretka, STEM oblasti postaju sve važnije u svakodnevnom životu, stvarajući potrebu za kvalitetnim edukacijom. Od umjetne inteligencije do održive energije, STEM oblasti pružaju alate i znanja koja nam omogućavaju da se nosimo s izazovima suvremenog doba.

Vrste tehnologija u STEM-u

Pregled tehnologija koje se primjenjuju u STEM-u s naglaskom na IT tehnologije

Virtualna stvarnost (VR)

Virtualna stvarnost pruža korisnicima priliku za potpuno uranjanje u digitalno okruženje. U kontekstu STEM-a, VR omogućava simulaciju složenih znanstvenih eksperimenata, pružajući priliku za praktično učenje.

Polygon 1 (1).png
Proširena stvarnost (AR)

Proširena stvarnost je tehnologija koja kombinira digitalni svijet s fizičkim. Kroz AR, učenici mogu vizualizirati kompleksne koncepte, kao što su molekularne strukture ili aerodinamički tokovi, direktno u
svojem fizičkom okruženju.

Polygon 3.png
Internet stvari (IoT)

IoT se odnosi na mrežu međusobno povezanih uređaja. Ova tehnologija omogućava realno praćenje i analizu podataka u STEM-u, poput praćenja vremenskih promjena ili promjena u ekosistemu u stvarnom
vremenu.

Rectangle 21.png
Umjetna inteligencija (AI)

AI omogućava računalima da obavljaju zadatke koji obično zahtijevaju ljudsku inteligenciju. U STEMedukaciji, AI može pomoći u analizi podataka, prepoznavanju obrazaca i prilagodbi obrazovnih materijala prema individualnim potrebama učenika.

Rectangle 21 (1).png
3D printanje

Ova tehnologija omogućava brzu izradu trodimenzionalnih objekata iz digitalnih modela. U STEM-u, 3D printanje pruža praktičnu primjenu koncepta dizajna i proizvodnje, omogućujući učenicima da svoje ideje pretoče u stvarne objekte.

Rectangle 21 (2).png
Ostale tehnologije

Dronovi
Nanotehnologija
Biotehnologija
Robotika
Cloud computing
Quantum computing

Rectangle 21 (3).png

Povijest STEM-a

Kratka povijest razvoja STEM disciplina kroz desetljeća.

Razvoj STEM koncepta

Iako se koncepti koji stoje iza STEM disciplina mogu pratiti tisućama godina unatrag, sam termin "STEM" je relativno nov. Početak 21. stoljeća označava početak popularizacije ovog pojma, osobito u SAD-u, gdje je postojala sve veća potreba za integriranom edukacijom koja bi pripremila studente za zahtjevne tehničke karijere. Judith Ramaley, tadašnja direktorica National Science Foundation's (NSF) education and human-resources directorate, često se navodi kao osoba koja je skovala akronim STEM.

Širenje STEM koncepta

Dok je STEM u početku bio usmjeren prema unaprjeđenju obrazovnih postignuća studenata u SAD-u, koncept se brzo proširio globalno. Razne zemlje prepoznale su važnost integracije ovih disciplina kako bi se odgovorilo na izazove 21. stoljeća.

STEM u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je interes za STEM edukaciju također rasla posljednjih godina. Uz poticaj iz Europske unije i financiranje kroz razne programe, mnoge škole i institucije u Hrvatskoj počele su integrirati STEM metode i alate u svoje kurikulume.

hexagons

AR - Sadržaj knjige

Skenirajte kod putem fotoaparata na svom pametnom telefonu kako bi vidjeli primjer korištenja elemenata proširene stvarnosti (AR) unutar web stranice.

book-content-optimized.png
Subtract.png

Važnost STEM-a u suvremenom društvu

Kako STEM utječe na ekonomiju, inovacije i svakodnevni život?

STEM discipline pružaju alate i metode za rješavanje nekih od najvećih izazova današnjice. Bilo da je riječ o klimatskim promjenama, održivoj energiji ili medicinskim inovacijama, STEM je u središtu tih rješenja.


Pored toga, STEM sektori često predvode ekonomski rast, stvarajući nova, visoko plaćena radna mjesta i pružajući zemljama konkurentske prednosti na globalnoj razini. U svijetu gdje tehnologija igra sve važniju ulogu, obrazovanje usmjereno prema STEM disciplinama postaje ključno za buduće generacije i njihov uspjeh.

AR - Ljudsko srce

Skenirajte kod putem fotoaparata na svom pametnom telefonu kako bi vidjeli primjer korištenja elemenata proširene stvarnosti (AR) unutar web stranice.

human-heart-optimized.png